Follow us
Project Image
ARCHITECTURE
EXARCHEIA II-59

The total renovation of an apartment of 75 sq.m. in Exarcheia, is based on three main architectural characteristics: the location and view, the building and the floor it is on, and the date of its construction. This penthouse is on the 6th floor, in a 1959 apartment building, located on the corner of Stournari and Sp. Trikoupi street. It is double-sided and faces both the Exarcheia square and the Lycabettus hill opposite to the historical Blue Condominium.
As far as the design part is concerned, the most important requirement was to turn the apartment's closed-space functional rooms into a brand new modern house with strong contrasts -between the old and the new- through the use of unique materials, modern constructions, and smart solutions, while still maintaining its unique retro character. Our architectural proposal is based on the utilization of all the hithero unused spaces, giving emphasis to the natural light which comes from the corner windows that face Exarcheia Square.
We used new materials as well as a single-color palette for the entrance area and the hallway, which leads to the kitchen and bathroom, to create the illusion of a bigger joint room. We installed wall moulding to reshape the walls and ceilings. We decided to keep the textures of the apartment by preserving the wooden floors, doors, closets, and the original finesse of the window frames. The special design of the wooden construction between the entrance of the house, the kitchen, and the bedroom, offers a smart and discreet storage space that will cover the needs of its owners. Also, the energy upgrade of the house was very important to us.

Last but not least, we placed the artworks of Lambros Vouvousiras. Lambros’s "Urban windows" hold a special place in our heart as they are in line with our architectural gestures: the city windows and their view, the way of preserving the old and respecting the new.

CATEGORIES
Small building permit, Architecture, Interior, Residential design, Hospitality
TIMELINE
2021
STATUS
Under construction
LOCATION
Centre of Athens, Greece
TYPOLOGY
Residential
CLIENT
Private
COLLABORATORS

3D Visualization:
Hooga Studio,
hoogastudio
Construction: Décor Marinos
Art & design curator: Panos Alexiou
Art works: Lambros Vouvousiras
Urban windows

Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Back to top
© 2021 Elephant Design. All rights reserved.