Οπτική επαφή
| «Κλείσε τα μάτια σου και δες» ((James Joyce (Ulysses, 1922)).
Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και ο Χαρίτωνας Μπεκιάρης. Κλείνει τα μάτια του και πλάθει καινούριους κόσμους. Κόσμους όπου άνθρωπος και φύση συναντιόνται με ένα και μόνο σκοπό: να γίνουν ένα, να ανταλλάξουν χαρακτηριστικά, να γεννήσουν καινούργιες υπάρξεις. Όλα είναι εκεί.
Ανθρωπο-ζωόμορφοι θεοί, γάτες με φουρό, πουλιά με γραβάτες αλλά και καθαρά πλάσματα της φύσης. Όλα συνυπάρχουν αρμονικά σε έναν τόπο με την μυθολογία, την ιστορία και την τεχνολογία να μπλέκονται. Γιατί να θες να φύγεις από εκεί; Αυτό μας ρωτάει διακριτικά ο καλλιτέχνης και εμείς δεν έχουμε παρά να υποκύψουμε στις δημιουργίες του.
Ο Χαρίτωνας αγαπάει και θαυμάζει καθετί που υπάρχει στη φύση αλλά και αυτά που είναι απόρροια της δημιουργίας του ανθρώπου. Μέσα από την τέχνη του μας θυμίζει όσα είναι άξια προσοχής και θαυμασμού. Όσα οφείλουμε να αγαπάμε, αλλά φαίνεται να έχουμε ξεχάσει.
Και κάπως έτσι μιλάει για μια αιώνια πίστη, που κέντρο της έχει τον άνθρωπο και την φύση.
Και ήταν ακριβώς αυτή του η πίστη, που κατά την περίοδο της καραντίνας, τον ώθησε να δημιουργήσει το project «Όπτική επαφή».
Η αγάπη του στους δικούς του ανθρώπους και σε όσα δεν μπόρεσε να βιώσει μαζί τους. Στα μάτια που του έλειψαν και σε ότι καθρέφτιζαν αυτά: σφαιρικούς κόσμους, πλανήτες, σύμβολα, ελπίδα.
Αυτά τα μάτια, ζωγραφίζοντάς τα, έγιναν το γούρι του για την νέα χρόνια αλλά και η υπενθύμισή του για το ποσό σημαντική είναι η φυσική παρουσία. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, το βλέμμα θα είναι πάντα αυτό που μας πραγματώνει ή αλλιώς, παραφράζοντας τον Καρτέσιο, βλεπόμαστε άρα υπάρχουμε. |
Elephant Design
photos and video by: Eleftheria Katsianou
Elephant design,
Tatoiou 134, 14671, Nea Erithrea
Jan 30 - Feb 20, 2021
ALL DAY
(IT IS A WINDOW EXHIBITION)
scan the QR CODE on the window display
Μπεκιάρης
Ο Χαρίτων Μπεκιάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980.
Από το 2001 ως το 2005 σπούδασε Γλυπτική στο Camberwell College of Arts, London και στο Canterbury Christ Church University (BA Hons, First Class) της Αγγλίας. Από το 2005 ως το 2006 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Γλυπτικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Από το 2011 εικονογραφεί για τις εκδόσεις της «Μικρής Άρκτου» τη βιβλιοφιλική σειρά χρηστικών αντικειμένων ΙΑΝΟSART της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «ΙΑΝΟΣ». Το 2012 εικονογράφησε επίσης, την ποιητική συλλογή «27, ή ο άνθρωπος που πέφτει» του Γιάννη Ευθυμιάδη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της «Μικρής Άρκτου» και παρουσιάστηκε μαζί με τα πρωτότυπα σχέδια τον Μάιο στην γκαλερί “Genesis”.
Το 2012, ο Χαρίτων παρουσιάζει στην γκαλερί “Genesis” την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Empathy [ενσυναίσθηση]" σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Στην πρώτη του αυτή ατομική έκθεση, ο καλλιτέχνης, με μελάνι, γκουάς και αυτοβιογραφική διάθεση, επικαλείται ταυτόχρονα τα αγαπημένα του βιβλία επιστημονικής φαντασίας και τον Αριστοτέλη, συλλέγει επίμονα υγρές ανάσες ζώων και φτερουγίσματα ψαριών, αποβιβάζεται στο νησί του Πρόσπερου και επιβιώνει ολομόναχος στο νησί του Ροβινσώνα Κρούσου.
Το 2013 υπήρξε επικεφαλής σχεδιαστής της “Kyttaro games” για το ηλεκτρονικό παιγνίδι “Droidscape Basilica” για iOS.
Από το 2014 εργάζεται ως βοηθός εργαστηρίου γλυπτικής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, Deree και παράλληλα, ως concept designer σε ταινίες μικρού μήκους και διαφημίσεις για διάφορες εταιρείες παραγωγής και διαφημιστικές εταιρείες. Από το 2018 είναι συνιδρυτής και δάσκαλος του εργαστηρίου προετοιμασίας για την ΑΣΚΤ, 'Σπουδή'.
Ο Χαρίτων έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως η έκθεση γλυπτικής στον καθεδρικό ναό του Canterbury, στην Μ.Βρετανία (2006), «Ο Μυστικός δείπνος» στην «Γκαλερί της Έρσης» (2009), «Ένα Σάββατο στην Αθήνα» στην γκαλερί “Genesis” (2012) και πολλές ακόμη.
Έχει φιλοτεχνήσει τρία μνημεία στην Αττική και έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους και περιοδικά πανελλήνιας κυκλοφορίας, όπως οι εκδόσεις Ποταμός, Στερέωμα, Vimagazino, Lifo., ενώ έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
Τον Φεβρουάριο του 2020, η «IΑΝΟΣ αίθουσα τέχνης» παρουσιάζει έκθεση με τα δεκαέξι έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης για να ντύσει εικαστικά τον β’ τόμο των Ιστοριών «..για να μη λείπεις όσο θα λείπεις» του Παρασκευά Καρασούλου, με τίτλο «Τα σύννεφα της θλίψης».
Η τέχνη του Χαρίτωνα Μπεκιάρη ακροβατεί στο φάσμα της πραγματικότητας και του ονείρου, τα υβριδικά πλάσματά του είναι πρωταγωνιστές της γης και του ουρανού, του σκότους και του φωτός και υπερβαίνουν την ίδια τους την μυθοπλασία.