Urban windows
| Τι σχέση έχει η αγάπη για την αρχιτεκτονική με τις κορδέλες; Το κίνημα του Brutalism και του Bauhaus με τα σχοινιά; Πως γίνεται τα αθηναϊκά κτήρια να μπουν μέσα σε κάδρα;
Μόνο ο Λάμπρος-Ηλίας Βουβουσίρας ξέρει να μας πει. Μόνο εκείνος ξέρει να μας οδηγήσει στην κορυφή ενός νήματος. Και από εκεί να μας αφήσει να βουτήξουμε σε ένα καμβά δεμένο με κορδέλες, όπου τα πινέλα και οι μπογιές δεν έχουν καμία θέση.
Καμιά φορά η τέχνη δεν ορίζεται. Δεν δέχεται τοίχους. Μόνο παράθυρα. Από αυτά που ανοίγουν και μας επιτρέπουν να δούμε την θέα του απέναντι κόσμου. Τι κρύβεται εκεί; Τι ιστορίες έχει να μας πει; Και τι ωραία που είναι η ζωή με ανοιχτά παράθυρα. Ακόμα και αν πρέπει να μείνουμε μέσα, θα έχουμε πάντα αυτά τα παράθυρα. Θα τα κρατήσουμε ανοιχτά;
Από αυτά εμπνέεται και ο Λάμπρος. Τρέφεται από τα κτίρια της πόλης και από τις γραμμές τους και ότι καταπίνει το βάζει πίσω στο καμβά με κορδέλες και σχοινιά. Μόνο που στα έργα του δεν περπατάμε πάνω στους γνώριμους τσιμεντένιους αστικούς δρόμους, αλλά σε βαμβακερά πεζοδρόμια, σε κόκκινα σπίτια, σε μωβ δωμάτια. Ζούμε πίσω από κίτρινες πόρτες και ερωτευόμαστε κάτω από μπλε ταβάνια. Ακροβατούμε σε γραμμικές επιφάνειες.
Για αυτό το λόγο ο Λάμπρος δεν είναι καλλιτέχνης. Είναι κάτι παραπάνω. Με λόγια απλά και τιμητικά είναι ένας χτίστης. Χτίζει πόλεις και ιστορίες. Δημιουργεί πλάσματα σαν την Μέδουσα, που αντί για φίδια στα μαλλιά, έχουν πλέξεις με φαντασία και χρώμα. Με την τέχνη του μας μιλάει για κάτι πολύ παλιό που μοιάζει σύγχρονο, ή για κάτι πολύ σύγχρονο που μοιάζει παλιό. Όπως είμαστε και εμείς που κουβαλάμε μνήμες: σύγχρονοι, αλλά με τόσα σχοινιά που μας δένουν με τα παράθυρα του παρελθόντος. Θα τα κρατήσουμε ανοιχτά; |
Elephant Design
photos and video by: Eleftheria Katsianou
Elephant design,
Tatoiou 134, 14671, Nea Erithrea
May 11 - June 7, 2021
ALL DAY
(IT IS A WINDOW EXHIBITION)
scan the QR CODE on the window display
Ηλίας
Βουβουσίρας
2021, ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΟΥΒΟΥΣΙΡΑΣ, Αθήνα
larry.boyboy
https://elephantdesign.gr/gr/erga/architecture/132-exarcheia-ii-59
Ο Λάμπρος-Ηλίας Βουβουσίρας γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Όταν ήταν 6 ετών μετακόμισε με την οικογένεια του στην Καρδίτσα και εκεί τελείωσε το λύκειο. Ο Λάμπρος από μικρός πειραματιζόταν με μπογιές και πινέλα και ήθελε να γίνει ζωγράφος, ενώ όταν έγινε 18 αποφάσισε να σπουδάσει στο εξωτερικό. Διάλεξε την Αγγλία, όπου τελείωσε τις πτυχιακές του σπουδές στον τομέα του Business Economics καθώς και τις μεταπτυχιακές του σπουδές πάνω στο Financial Decision Management.
Η κομμωτική ήταν τελικά το επάγγελμα που τον κέρδισε και μέσω αυτής ξαναήρθε σε επαφή με την καλλιτεχνική του πλευρά. Έμεινε 12 χρόνια στο Λονδίνο και κατά την διάρκεια της ζωής του εκεί παρακολούθησε πολλά life drawing μαθήματα και σεμινάρια καταφέρνοντας έτσι να ασχοληθεί και να εξασκήσει την τέχνη της ζωγραφικής, που πάντα ήταν το όνειρο του. Τα τελευταία 5 χρόνια ασχολείται με πιο κατασκευαστικά έργα, ενώ είναι αυτοδίδακτος στην τεχνική που χρησιμοποιεί.
Πρωτότυπα έργα του έχουν διακοσμήσει αρκετά σπίτια, αλλά και ξενοδοχεία, ενώ η πρώτη του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2020 στο κομμωτήριο “Elephant & Castle” στην Αθήνα με τον κόσμο να αγκαλιάζει τα έργα του, τον ίδιο, καθώς και το πρώτο του αυτό βήμα. Την ίδια χρονιά, άρχισε να δουλεύει πάνω στην σειρά “Urban windows”, με θέμα τα παράθυρα την πόλης τα οποία -λόγω της καραντίνας- ήταν και η μοναδική του θέα.
Τα έργα που δημιουργεί είναι καινοτόμα και παρουσιάζει μία φρέσκια πρόταση στο χώρο της τέχνης χρησιμοποιώντας ωστόσο μια παλιά τεχνική. Εμπνέεται από την αρχιτεκτονική της πόλης που ζει, την Αθήνα, ενώ δεν σταματάει να αναζητά νέες φόρμες για να εκφραστεί.
-skarpelo by Irini Daskalopoulou-
H Ειρήνη Δασκαλοπούλου είναι η δημιουργός του SKARPELO.
Ασχολείται με την κατασκευή χειροποίητων φωτιστικών τα τελευταία χρόνια.
Εμπνεύστηκε αρχικά από τα θαλασσόξυλα και συνέχισε να πειραματίζεται με διάφορα υλικά. Αυτό την οδήγησε στο να πλέκει πλέον τα καπέλα των φωτιστικών και να τους δίνει μια άλλη διάσταση. Κάθε φωτιστικό είναι πλεγμένο στο χέρι με αγάπη και προσοχή χρησιμοποιώντας νήματα 100% μερσεριζέ βαμβάκι ή σύμμεικτο μαλλί.
Τα φωτιστικά της Ειρήνης είναι φτιαγμένα για να δημιουργούν κυρίως συναισθήματα και μπορούν να τοποθετηθούν στο πάτωμα πλάι στην αγαπημένη πολυθρόνα, πάνω στον παλιό μπουφέ της γιαγιάς, σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης. Είναι προσωποποιημένα με επιλογές μέσα από μια ευρεία γκάμα σκελετών (διαστάσεις, χρώμα), νημάτων (109 χρώματα), καλωδίων και αναρτήσεων.