Follow us
Project Image
ON LOCATION / ONLINE / Dec 19, 2020 - Jan 11, 2021
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ
Ανθρώπινα παιχνίδια

| «Για να διαβάσεις καλά ένα παραμύθι, πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου μέσα» (W.H. Auden).

Αυτό κάνει και η Μαριάννα Κατσουλίδη. Βάζει μέσα στα έργα της τον εαυτό της και όσα αγαπάει.
Από μικρή συγκέντρωνε και παρατηρούσε τα παιχνίδια. Κάποια από αυτά αποτέλεσαν τα μοντέλα της για τη συλλογή «Ανθρώπινα Παιχνίδια».
Μια συλλογή που μετράει 10 χρόνια ζωής: Τα χρόνια μιας οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2011 και μιας νέας κρίσης που θα μας ακολουθήσει το 2021.
Επιλέγει προσεκτικά τους πρωταγωνιστές της, όπως επιλέγει και την θέση που καταλαμβάνουν στο χείλος του πίνακα, λες και είναι έτοιμοι να βουτήξουν στην θάλασσα της πραγματικότητας, λες και είναι μέρος της ζωής. Μήπως είναι; Μήπως μας μοιάζουν; 
Τα παιχνίδια που βλέπουμε στους πίνακες της αποκτούν άλλη διάσταση, ξεφεύγουν από τα αρχικά τους μεγέθη και ενδύονται ρόλους, διατηρώντας σοβαρές εκφράσεις. Θα λέγαμε ότι γίνονται σχεδόν τοτέμ: παιχνίδια-σύμβολα φορτισμένα με έννοιες της παιδικότητας μα και της ωριμότητας, της λατρείας μα και της αθεΐας. Ο θεατής δεν κοιτάει από απόσταση, συνυπάρχει μαζί τους. Τα παιχνίδια αυτά θυμίζουν τις κούκλες στο “Lampa” (1959) του Polanski. Φαινομενικά άψυχες, έτοιμες για παιχνίδι ή για επισκευή. Όμως στην ουσία περιμένουν καρτερικά την φωτιά, που θα τις λυτρώσει από τον περιορισμένο σκοπό τους: δεν είναι μόνο παιχνίδια. Είναι μια ταυτότητα.

Η καλλιτέχνης μας «κλείνει το μάτι» ακολουθώντας μια διαφορετική  προσέγγιση για τη ζωή και θέτει το ερώτημα αν τελικά οι ανθρώπινες υπάρξεις «δεν είναι παρά παιχνίδια στα χέρια ενός μεγαλύτερου παιδιού»...
Κάπως έτσι δεν θέτουμε και μεις τα ερωτήματα μας τις ημέρες των Χριστουγέννων, στο ξεψύχισμα του χρόνου που φεύγει, για να υποδεχτούμε έναν νέο χρόνο που έρχεται; |

Elephant Design

human toys B

1M

photos by: Eleftheria Katsianou

LOCATION

Elephant design,
Tatoiou 134, 14671, Nea Erithrea

DATES

Dec 19, 2020 - Jan 11, 2021

OPENING HOURS

ALL DAY 
(IT IS A WINDOW EXHIBITION)

MORE INFO

W I N D O W | exhibition

scan the QR CODE on the window display

Gallery Image
1.”Mother and 10 children”, Mixed media on canvas, 200 x 140cm
Gallery Image
2.”Lady with buckets”, Mixed media on canvas, 160 x 100cm
Gallery Image
3.”Russian toy I”, Mixed media on canvas, 140 x 100cm
Gallery Image
4.”Russian toy II”, Mixed media on canvas, 140 x 100cm
Gallery Image
5.”Toy Elephant”, Mixed media on canvas, 100 x 60cm
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα, επικοινωνήστε μαζί μας στο
Μαριάννα
Κατσουλίδη
Artist - Painter

2020, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ, Αθήνα
https://www.marianna-katsoulidi.com/

 

Η Μαριάννα Κατσουλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979, όπου ζει και εργάζεται.
Το 2005 αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ της Αθήνας, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών, με κατεύθυνση στη Ζωγραφική και βαθμό Άριστα. Με καθηγητή τον Τ. Πατρασκίδη και επιλογή ειδικών μαθημάτων Σκηνογραφία , Χαρακτική και Διδασκαλία της Τέχνης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, της απονεμήθηκε ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master) στην ειδικότητα των Εικαστικών Τεχνών. Το 2008 αποφοίτησε από το 2ετές Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών ΜΕΤ της Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, με καθηγητή τον Α. Χριστάκη. Είναι τελειόφοιτη του 4ετους Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Εικαστικής Ψυχοθεραπείας», του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας, το οποίο οδηγεί σε Πιστοποιητικό Ειδίκευσης στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ψυχοθεραπείας (E.A.P).
Από το 2005 έως και σήμερα έχει συνεργαστεί ως καθηγήτρια σχεδίου, χρώματος, ζωγραφικής και χαρακτικής, με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης και το Vellios School of Art. Έχει επίσης ασχοληθεί με το εικαστικό ένδυμα και συνεργαστεί με την εταιρία Summit team building & training ως καλλιτεχνική σύμβουλος σε διάφορα εταιρικά δημιουργικά προγράμματα.
Τον Φεβρουάριο του 2006 παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Ανιχνευτικές Οδοιπορίες», στον «Χώρο Τέχνης Αιγόκερως». Από τότε θα ακολουθήσουν 6 ακόμη ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις, με πιο πρόσφατη την συμμετοχή της στην έκθεση “La politica della Grecia”, στην “Art Prisma Gallery”, τον Ιανουάριο του 2020.
Έργα της υπάρχουν στις συλλογές του Μουσείου Φρυσίρα, Μοσχανδρέου, Luciano Benetton, και σε πολλές άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά καιρούς έργα της έχουν γίνει εξώφυλλα βιβλίων και ποιητικών συλλογών και έχει εικονογραφήσει το παιδικό παραμύθι «Όταν οι μαργαρίτες ήταν μόνο άσπρες ή μόνο κίτρινες», της Γαβριέλλας Ψιλοπούλου-Ιερωνυμίδου, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, από τις Εκδόσεις Άπαρσις.

Η τέχνη της Μαριάννας Κατσουλίδη ακροβατεί στο φάσμα ενός έντονου εξπρεσιονισμού και ενός ρεαλισμού της αντίφασης μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού. Η ζωγραφική της είναι παραστατική, συμβολική, με βαρύτητα στο σχέδιο, και τα θέματα της ανθρωποκεντρικά με στοιχεία από παιχνίδια, μύθους και παραμύθια. 

Back to top
© 2024 Elephant Design. All rights reserved.