Follow us
Project Image
ON LOCATION / ONLINE / May 17 - June 2, 2024
tablescape
by sol

Το τραπέζι δεν είναι απλά ένα έπιπλο, είναι πολλά περισσότερα. Είναι ένας τόπος, ένα σημείο αναφοράς, ένα καταφύγιο, ένας τόπος συνάθροισης. Σε αυτό τον τόπο επικοινωνούμε, ικανοποιούμε τις αισθήσεις μας, συνδεόμαστε, εκφράζουμε θετικά και αρνητικά συναισθήματα, νοιώθουμε ευτυχία και πληρότητα αλλά ενίοτε αμηχανία και εγκλωβισμό. Είναι ο τόπος που ανακαλούμε το παρελθόν, κατανοούμε το παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον. Είναι ένας τόπος απαραίτητος και κομβικός.

Τρεις δημιουργοί με κοινό βίωμα την αρχιτεκτονική  και την πηγαία ανάγκη για ελεύθερη έκφραση διαμέσου 3 διαφορετικών εργαλείων πειραματισμού: κυανοτυπία, κόσμημα, κεραμική, «κάθονται» σε αυτό το τραπέζι και προσπαθούν να συνομιλήσουν, να συνδεθούν ή συνειδητά να αποστασιοποιηθούν.
- Στην βάση όλων η αποτύπωση της ζωής μέσω της κυανοτυπίας, όπου τα ίχνη της χρήσης δηλώνουν μια παρουσία και σφραγίζουν μια εμπειρία στον χρόνο. Το «πάγωμα» των διαδοχικών δράσεων πάνω στο τραπέζι, μας προσκαλεί να παρατηρήσουμε και να αναγνωρίσουμε τα στοιχεία που συνθέτουν την καθημερινότητά μας.
- Η πρωτογενής ύλη του πηλού έρχεται να δημιουργήσει τα κυριολεκτικά και μεταφορικά δοχεία που ενίοτε συγκρατούν και άλλοτε αναδεικνύουν μικρογραφίες των διάφορων επιτραπέζιων βιωμάτων. Μέσω του πλασίματος και των υαλωμάτων υπάρχει ένα συνεχές παιχνίδισμα μορφολογικά και αισθητηριακά σαν μια ερμηνεία των διακυμάνσεων της ζωής.
- Το αρχιτεκτονικό κόσμημα στο τραπέζι λειτουργεί συνδετικά σε επίπεδο κλίμακας ενώ συμβολικά υπονοεί την ύπαρξη της ανθρώπινης παρουσίας. Κάθε αντικείμενο προέρχεται από μια δαιδαλώδη και χαοτική εσωτερική διαδρομή υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πρόθεση μας είναι να αιχμαλωτίσουμε τη μνήμη στον αέναο κύκλο του χρόνου και της φθοράς και να τη μεταγράψουμε σε οπτικό ερέθισμα ή χειροπιαστό στοιχείο με ένα επιτραπέζιο τοπίο ενεργοποιώντας τα συναισθήματα του επισκέπτη.

Οι δημιουργοί
Μαρία Σέλκου, "art of the blue"
Μαρία Μελησσιανού, "studio marmel"
Ιουλία Λάζου, "μικροτέχνημα"

DIAGRAMM 2

 T1

T2

LOCATION

Elephant design,
Tatoiou 134, 14671, Nea Erithrea

DATES

May 17 - June 2, 2024

 

 

 

 

 

Tablescape by SOL 5small

 

OPENING HOURS

Δευτέρα-Τετάρτη και Σάββατο: 11:00 – 16:00
Τρίτη-Πέμπτη και Παρασκευή: 11:00 - 20:00
Κυριακή: Κλειστά ή ανοιχτά κατόπιν ραντεβού
*η Κυριακή κλεισίματος θα είναι ανοιχτά

MORE INFO

CURATED BY: ELEPHANT DESIGN & SOL
scan the QR CODE on the window display

Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα, επικοινωνήστε μαζί μας στο
Οι
δημιουργοί

Μαρία Σέλκου

Δημιούργησα το “Art of the blue stu­dio” το 2018 στην Ολλανδία, με στόχο να επαναφέρω την τεχνική της κυανοτυπίας στο προσκήνιο και να δημιουργήσω χειροπιαστές αναμνήσεις, στους τόνους του μπλε. Η ανάγκη μου αυτή προκύπτει αφενός από τις αρχιτεκτονικές επιρροές μου αλλά και από το έντονο μπλε του ελληνικού καλοκαιριού.

Η κυανοτυπία είναι μία φωτογραφική τεχνική εκτύπωσης που ανακαλύφθηκε το 1842, από τον Sir J. Herschel. Βασίζεται στην αλληλεπίδραση ενός χημικού σιδηρούχου διαλύματος με το φως του ήλιου. Η έκθεση του αντικειμένου λαμβάνει χώρα κάτω από το ηλιακό φως και το αποτέλεσμα της εκτύπωσης έχει κυανούς τόνους. Η εκτύπωση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χαρτί, ύφασμα και διάφορα άλλα υλικά. Η απρόβλεπτη φύση της διαδικασίας αυτής έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, καθώς προσδίδει μοναδικότητα σε κάθε έργο. Είναι ένα δημιουργικό ζωγραφικό παιχνίδι με το φώς.
https://www.instagram.com/artoftheblue_studio/

Μαρία Μελησσιανού

Μετά από 10 χρόνια στην Αγγλία όπου σπούδασα αρχιτεκτονική και εργάστηκα σε διάφορα γραφεία, επέστρεψα στην Ελλάδα και ανακάλυψα την πηλοπλαστική τέχνη. Ήταν μια εκπληκτική απελευθέρωση από την ορθοκανονικότητα της αρχιτεκτονικής και το περιοριστικό πολεοδομικό πλαίσιο. Βρήκα στην χειροτεχνία μια δίαυλο αυτοέκφρασης και άρχισα να δημιουργώ με βασικό συστατικό τη γη, γλυπτά και χρηστικά κεραμικά αντικείμενα.

Η έμφυτη αγάπη μου για το μπλε χρώμα, που αντιπροσωπεύει τη ζωή, είναι εμφανής στις δημιουργίες μου. Το κεραμικό αντικείμενο χάνει όλη την υγρασία στην τελική του μορφή, γι αυτό και αφήνω ένα μπλε αποτύπωμα σε ανάμνηση του νερού με διαφορετικές τεχνοτροπίες. Οι γλυπτικές φόρμες των κεραμικών απορρέουν από την φύση και την ρευστότητα του πηλού. Δημιουργώ και χρηστικά κεραμικά αντικείμενα τα οποία και ενσωματώνω στα αρχιτεκτονικά μου έργα. 
https://www.instagram.com/studio_marmel/

Ιουλία Λάζου

Η επαγγελματική μου πορεία ξεκινάει από τα φοιτητικά μου χρόνια και περιλαμβάνει έργα γραφιστικής, κοσμήματος, επίπλου και κτιρίου. Η πολύπλευρη ενασχόλησή μου με ποικίλες μορφές έκφρασης προκύπτει από το ότι αντιλαμβάνομαι την αρχιτεκτονική ως το κέντρο ενός διευρυμένου πεδίου πειραματισμού «παίζοντας» κάθε φορά με την κλίμακα, τα υλικά, το χρήστη και τη λειτουργία και προσαρμόζοντάς τα στις συνθήκες της εκάστοτε μελέτης.
Ως απόρροια της αρχιτεκτονικής μου πορείας ήρθε η ενασχόλησή μου με το κόσμημα που ολοκληρώνει την αναζήτησή μου γύρω από την κλίμακα και το υλικό καθώς ορίζω το κόσμημα ως την ελάχιστη αρχιτεκτονική ύλη που μπορεί να υπάρξει στο χώρο.

Το αρχιτεκτονικό κόσμημα είναι η χωρική μεταγραφή μιας αδιάκοπης, εσωτερικής ενόρμησης που παράγεται από την περιπλάνησή μου στην πόλη και την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους της:
είναι το προϊόν μιας ατέρμονης διαδικασίας παρατήρησης, αναζήτησης και πειραματισμού. Είναι μια σύνθεση ποικιλόμορφων θραυσμάτων που διέπονται από μια ενιαία γεωμετρική συνέπεια, απόρροια της ανάγνωσης του δομημένου τοπίου και της προσωπικής ανάγκης να μεταγραφεί αυτό σε μια απτή, οικεία και πιο ανθρώπινη κλίμακα.
https://www.instagram.com/mikrotexnima/

tablescape 01small

 curated by

SOL sign copy

 general 03

Back to top
© 2024 Elephant Design. All rights reserved.