Follow us
Project Image
ARCHITECTURE
SVERRE

Το έργο αφορά την αρχιτεκτονική πρόταση και μελέτη εφαρμογής για την ανακατασκευή ενός εστιατορίου 155,00 τμ. στο κέντρο της Ουψάλα, στην Σουηδία, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει τον Αύγουστο του 2022. 
Το Sverre βρίσκεται στον ισόγειο χώρο ενός μεγάλου εμπορικού κτιρίου που ανακατασκευάζεται εξ’ ολοκλήρου για να στεγάσει εμπορικές λειτουργίες και 79 σύγχρονα ενοικιαζόμενα σπίτια. Ο σχεδιασμός του αντανακλά ένα ιδιαίτερο αστικό τοπίο, καθώς η Ουψάλα είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Σουηδίας. 
Από που αντλήσαμε την έμπνευση μας για αυτόν τον χώρο; 
Αρχικά τo εστιατόριο δανείζεται το όνομα του από την συνοικία Sverre, η οποία βρίσκεται κατά μήκος του Vaksala Torg (πλατεία Vaksala) στο κέντρο της πόλης και είναι διάσημη για το Συναυλιακό, Εμπορικό & Συνεδριακό κέντρο της Ουψάλα. Το Vaksala Torg περιβάλλεται από πολλά παλιά διατηρητέα κτίρια σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής με έντονα τα παραδοσιακά τοπικά στοιχεία κατασκευής. Επιπλέον, να σημειώσουμε εδώ οτι ο Σβερ Σίγκουρντσον (Sverre Sigurdsson, 1184 - 1202) ήταν βασιλιάς, σύζυγος της Μαργαρίτας Έρικσνταττερ κόρης του Ερρίκου του Αγίου, βασιλιά της Σουηδίας . Επομένως, ένα άλλο στοιχείο που αποτελεί έμπνευση για τον σχεδιασμό του κτιρίου, του ονόματος και του brand είναι οι έννοιες “clean, urban and royal”.

Η κάτοψη του χώρου συνδυάζει πολλαπλές ενεργές ζώνες και οριοθετείται από δύο χώρους δείπνου, δηλαδή τον κύριο χώρο και έναν πιο ιδιωτικό, που θα μπορεί να φιλοξενεί εταιρικά event. Ο αρμονικός συνδυασμός αυστηρών και λακωνικών λειτουργικών ζωνών είναι η κύρια ιδέα αυτού του εσωτερικού χώρου. H συνολική αισθητική που επιλέξαμε είναι απλή, για να κάνει την τόσο ιδιαίτερη θέα από το εστιατόριο το κύριο χαρακτηριστικό του: με ψηλή οροφή, με μεγάλα -κατά μήκος της κύριας όψης- πανοραμικά παράθυρα και με πολύ φυσικό φως να εισχωρεί στον εσωτερικό χώρο. Η παλέτα των χρωμάτων και οι υφές επιλέχθηκαν προσεκτικά, ώστε να αντανακλούν τον αστικό του χαρακτήρα. 

Τέλος, μεγάλη σημασία στο σχεδιασμό δόθηκε και στις σχέσεις-αντιθέσεις των υλικών: ξύλο, τσιμέντο, πλακάκι, δέρμα και μέταλλο, ανοιχτές και σκούρες αποχρώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ζεστού, άνετου και ξεχωριστού περιβάλλοντος.

CATEGORIES
Building permit, Interior & Restaurant design, Implementation study
TIMELINE
2021-2022
STATUS
ONGOING RESTAURANT PROJECT-under construction- to be completed on August 2022
LOCATION
Uppsala, Sweden
TYPOLOGY
Commercial
CLIENT
Sverre Restaurang
COLLABORATORS

Project architect: Eleni Sfantou

Design team: Elephant design

Imagery: Kostas Katsadimas
https://www.katsadimas.com/

Brand Strategy, Logo Design, Corporate Identity, Signage: S & Team
https://www.sandteam.gr/el/

Construction Contractors & mep: Uppsalahem

Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Back to top
© 2022 Elephant Design. All rights reserved.