Project Image
ARCHITECTURE
6 WALLS HOUSE

Ένα κτίριο, 6 τοίχοι χωρίς παράθυρα, μία γειτονιά με προσφυγικά χαμηλού ύψους σπίτια και η ζωή των γειτόνων γύρω από τις αυλές τους. Αυτά ήταν τα δεδομένα για την ένταξη μίας νέας κατοικίας σε ένα κέλυφος με ιδιαίτερες απαιτήσεις.Το πρωταρχικό μέλημα της πρότασης μας ήταν να μεταμορφωθεί το παλιό αυτό κτίριο, που τα τελευταία χρόνια φιλοξενούσε ένα παραδοσιακό ξυλουργείο, με τις διάφορες επεμβάσεις που του είχαν γίνει στο παρελθόν, σε μια σύγχρονη μονοκατοικία με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του με την ένταξη του σε μία περιοχή γειτονιάς. Επίσης το περιορισμένο μέγεθός του καθώς και η απουσία φυσικού φωτισμού από το εσωτερικό του αποτέλεσαν δύο σημαντικά ζητήματα στην αρχιτεκτονική σύνθεση της κατοικίας.
Το κτίριο είχε αρχικά εμβαδόν 65,00τμ. Σε αυτό προσαρτήθηκε εσωτερικά ένα πατάρι 16,00 τμ. και εξωτερικά ένα κτίσμα 19,00τμ. που ανήκει επίσης στους ιδιοκτήτες και το χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη. Όσον αφορά τη διάταξη, ο κύριος όγκος του κτιρίου εξυπηρετεί τους χώρους διημέρευσης δηλαδή καθιστικό, κουζίνα και τραπεζαρία, ενώ έγιναν εκτεταμένες ανακατασκευές για τη δημιουργία ενός ξενώνα, ενός μικρού υπνοδωματίου στο πατάρι και του κυρίου υπνοδωματίου στο προσαρτώμενο τμήμα. Η αύξηση των λειτουργικών χώρων του κτιρίου προέκυψε από τις ανάγκες του ζευγαριού που θα το κατοικούσε. Εκμεταλλευτήκαμε το μεγάλο εσωτερικό του ύψος και κατασκευάσαμε το πατάρι καθώς και την ένωση με εσωτερική σκάλα του νέου τμήματος που βρίσκεται σε ψηλότερη στάθμη. Η χρήση του εσωτερικού ύψους άλλαξε εντελώς την αντίληψη του χώρου του κτιρίου καθώς δόθηκαν πολλαπλές δυνατότητες θέασης, τόσο σε στάθμη κοντά στο έδαφος όσο και σε στάθμη κοντά στην οροφή, ενισχύοντας την εμπειρία της αντίληψης του εξωτερικού χώρου από τη μοναδική γυάλινη επιφάνεια που χωρίζει το εσωτερικό από το υφιστάμενο αίθριο. Το αίθριο αυτό είναι στην ουσία μία εσωτερική αυλή μεταξύ των σπιτιών της γειτονιάς.
Η δημιουργία διαχωριστικών γυάλινων διάφανων και ημι-διάφανων επιφανειών έφερε φυσικό φως καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας σε κλειστούς χώρους. Το κτίριο διατήρησε τον χαρακτήρα του με την επιμελή επιλογή νέων υλικών και την επαναχρησιμοποίηση των παλαιών υφισταμένων. Τα καινούργια υλικά που προστέθηκαν δεν παρεμβαίνουν στην παλαιά αισθητική του κτιρίου, κάνοντας την εσωτερική ατμόσφαιρα όσο το δυνατόν πιο θερμή για την οικογένεια που το κατοικεί.
Η Elephant design επιμελήθηκε και την επιλογή των έργων τέχνης, καθώς ήταν επιθυμία των ιδιοκτητών να έχουν ένα χώρο άρτιο αισθητικά και αρχιτεκτονικά σχεδιασμένο.

CATEGORIES
Building permit, Architecture, Interior, Residential design, Art curation
TIMELINE
2017
STATUS
Completed
LOCATION
North Athens, Greece
TYPOLOGY
Residential
CLIENT
Private
COLLABORATORS

3D Visualization:
Kostas Katsadimas, 
https://www.katsadimas.com
Construction:
Decor Marinos
Art & Design Curators:
Panos Alexiou &
Marina Alexiou

Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
© 2020 Elephant Design. All rights reserved.
Back to top