Follow us
Project Image
ARCHITECTURE
EXARCHEIA II-59

Η ολική ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 75τ.μ. στα Εξάρχεια, βασίζεται σε τρία κύρια αρχιτεκτονικά στοιχεία: την θέση και την θέα, το κτίριο και τον όροφο του και την χρονολογία κατασκευής. Πρόκειται για το ρετιρέ του 6ου ορόφου, σε πολυκατοικία του 1959 επί των οδών Στουρνάρη και Σπ.Τρικούπη, με θέα δύο όψεων στην πλατεία και τον βράχο του Λυκαβηττού. Επίσης βρίσκεται λοξά απέναντι από την ιστορική «μπλε» πολυκατοικία.
Η βασική σχεδιαστική απαίτηση ήταν να μεταμορφωθούν οι συμπυκνωμένοι λειτουργικά χώροι  του παλιού διαμερίσματος, σε μια σύγχρονη κατοικία με έντονες αντιθέσεις μεταξύ παλαιού και νέου, μέσα από τη χρήση ιδιαίτερων υλικών, σύγχρονων κατασκευών και έξυπνων λύσεων, χωρίς να χαθεί ο χαρακτήρας της εποχής στην οποία αναφέρεται το κτίριο. Στη νέα αυτή αρχιτεκτονική πρόταση δόθηκε έμφαση στην αξιοποίηση όλων των ανεκμετάλλευτων μέχρι σήμερα χώρων, καθώς και στην διάχυση του φυσικού φωτισμού, που προέρχεται από τα γωνιακά ανοίγματα προς την πλατεία Εξαρχείων.
H ενοποιημένη λειτουργία του χώρου της εισόδου με το πέρασμα προς τους υγρούς χώρους -κουζίνα και λουτρό- τονίζεται με την χρήση νέων υλικών και μίας ενιαίας χρωματικής παλέτας. Ο υπόλοιπος χώρος διατηρεί τις υφές του παλιού διαμερίσματος με την διατήρηση των ξύλινων πατωμάτων, πορτών και ντουλαπών, με την μορφολογία των κουφωμάτων καθώς και την μορφοποίηση των τοίχων και των οροφών με γύψινες επενδύσεις. Ο ειδικός σχεδιασμός της ξύλινης κατασκευής μεταξύ της εισόδου της κατοικίας, της κουζίνας και του υπνοδωματίου, προσφέρει έναν έξυπνο και διακριτικό αποθηκευτικό χώρο για τις ανάγκες των ιδιοκτητών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας.

Σημαντική θέση στο διαμέρισμα αυτό έχουν επίσης τα έργα του καλλιτέχνη Λάμπρου Βουβουσίρα, τα οποία αποτυπώνουν ακριβώς την αρχιτεκτονική μας χειρονομία: τα παράθυρα της πόλης και την θέα που έχουμε από αυτά. Τα “urban windows” του Λάμπρου που μας μιλάει για κάτι πολύ παλιό που μοιάζει σύγχρονο, ή για κάτι πολύ σύγχρονο που μοιάζει παλιό.

CATEGORIES
Small building permit, Architecture, Interior, Residential design, Hospitality
TIMELINE
2021
STATUS
Under construction
LOCATION
Centre of Athens, Greece
TYPOLOGY
Residential
CLIENT
Private
COLLABORATORS

3D Visualization:
Hooga Studio,
hoogastudio
Construction: Décor Marinos
Art & design curator: Panos Alexiou
Art works: Lambros Vouvousiras
Urban windows

Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Gallery Image
Back to top
© 2021 Elephant Design. All rights reserved.